Jä­sen­tie­do­te 12/2018

Aluetoimintakeskuksen aukioloajat ja yhteystiedot

Toimisto on kesätauolla pe 22.6. alkaen. Palaamme kesälomilta ke 1.8., jolloin toimisto on auki normaalisti ma – to klo 9 – 15.
Kiireellisissä asioissa voit olla yhteydessä yhdistyksen puheenjohtajaan Aimo Lintunen, p. 040 564 2899.


YHTEYSTIEDOT
Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 Turku, toinen kerros, ovisummeri.

Toiminnanohjaaja Marika Leinonen-Vainio, p. 044 2415 321, marika@vsn.fi.
Palveluohjaaja Sari Ala-Tuuhonen, p. 044 2415 441, sari@vsn.fi.
Meidät tavoittaa myös yhteisellä sähköpostilla toimisto@vsn.fi.

Yhdistyksen toimintaan voit ilmoittautua soittamalla tai lähettämällä sähköpostia joko Sarille tai Marikalle, ellei toisin mainita.


Taksiuudistus 1.7. alkaen


Heinäkuun alussa voimaan tuleva taksiuudistus ei aiheuta toimenpiteitä vammaispalveluiden kuljetuspalvelua käyttävillä Turun alueella. Eli näkövammaisten, joilla on sosiaalitoimen vammaispalveluiden kautta myönnetty vapaa-ajan tai työmatkojen kuljetuspalvelukortti, ei tarvitse tehdä mitään.

Taksia tilatessa on tärkeä edelleen mainita kuljetuspalvelukortti.
Sekä yleisestä taksinumerosta 02-10041 sekä edullisemmasta 02-2150255 kuljetuspalvelunumerosta tilatessa tilaukset välittyvät automaattisesti Taksi-Datan takseille, joissa kuljetuspalvelukortti käy. Heinäkuun alun jälkeen taksitolpalta tai ”lennosta” taksia ottaessa tulee etukäteen kuljettajalta varmistaa, että kyseisessä taksissa maksuvälineenä käy kuljetuspalvelukortti.

Jos alueen kuljetuspalveluihin tulee muutosta mahdollisen kilpailutustilanteen jälkeen, sosiaalitoimi tiedottaa siitä asiakkaitaan erikseen.

Kelan korvaamat sairausvakuutuslain mukaiset taksimatkat 1.7. lähtien

Kelan korvaamat sairausvakuutuslain mukaiset taksimatkat täytyy 1.7. lähtien tilata aina tilausvälityskeskuksesta, joka on tehnyt Kelan kanssa sopimuksen suorakorvausmenettelystä.

Näin asiakas saa matkakorvauksen heti taksissa ja maksaa matkasta vain yhdensuuntaisen matkan omavastuun, joka on enintään 25 euroa.

Jos asiakas tilaa taksin muualta, ei asiakas saa korvausta tällaisesta matkasta. Asiakas ei voi myöskään hakea itse jälkikäteen korvausta taksimatkan kustannuksista Kelasta. Varsinais-Suomen tilauspuhelinnumero on 0800 130001 suomeksi ja 0800 130002 ruotsiksi.

Tervetuloa Rauhaniemeen!


Kesätyöntekijä Vesa Joki-Tokola on Rauhaniemessä joka arkipäivä klo 10 – 18.

Sauna lämpiää pyydettäessä.

Olet tervetullut viettämään kesäpäiviä Rauhaniemeen.

Tapahtumat Rauhaniemessä


Kesäpäivä su 22.7. alkaen klo 15:00.

Tiedossa rentoa yhdessäoloa, musiikkia ja musiikkiaiheinen visailu. Grillataan yhdessä makkaraa ja nautitaan kahvit pienen makean kera. Lisäksi alueemme näkövammaisia käsityöntekijöitä on esittelemässä ja myymässä tuotteitaan. Tervetuloa hankkimaan kesän ihanimmat tuliaiset ja lahjat!

Kesäkauden päättäjäiset pidetään la 25.8. alkaen klo 17:00.

Hei alueen käsityöntekijä!

Tervetuloa esittelemään ja myymään käsityötuotteitasi Rauhaniemen kesäpäivään su 22.7. klo 15 alkaen.

Kesäpäivä alkaa klo 15, ja esittelypöydät on hyvä tulla laittamaan valmiiksi tuntia ennen, eli klo 14.
Vapaamuotoisessa kesäpäivässä on mahdollisuus tavata muita käsityöntekijöitä, yhdistyksen jäseniä sekä vapaaehtoislukijoita ja tuoda esille omia käsityötuotteita. Käsityöläiset voivat myös yhdessä suunnitella syksyn ja joulunajan markkinoille osallistumista.
Grillataan yhdessä makkaraa ja nautitaan kahvit ja jotain makeaa, lisäksi ohjelmassa on musiikkia. Yhdistys varaa myyntipöydät teille, joten ilmoittaudu toimistolle marika@vsn.fi ke 27.6. mennessä, jos kiinnostuit.

Sateen sattuessa esittelypöydät saadaan joko sisälle tai telttojen suojaan. Ota tarvittaessa oma avustaja mukaan myymään. Kesäpäivässä käsityöläisten on tarkoitus itse esitellä ja myydä tuotteitaan. On hyvää mainosta tuoda myös kasvot ja persoona esiin tuotteiden takaa!

Lämpimästi tervetuloa!
Safkaklubi Vepsässä

Ma 13.8 Vepsän saaressa.
Lähtö Turusta Vaakahuoneen läheltä M/S
Lilyllä klo 11.00. Matka kestää tunnin yhteen suuntaan. Takaisin Turkuun lähdetään klo 15:00 tai 18:00, oman valinnan mukaan.

Edestakainen lippu maksaa 16 euroa ja se maksetaan laivassa, saattaja
on ilmainen. Laivassa on kahvila ja WC, WC ei ole esteetön.
Vepsän vuonna 2016 rakennettu ravintola on esteetön.
Kotiruokalounaan lisäksi käytettävissä on monipuolinen ala-cartelista
( www.vepsa.fi) Ryhmän käytössä on oma sauna, pyyhkeet, takkahuone
(max 20 henk) ja uimalaituri sekä grilli.
Omat eväät voi ottaa mukaan.

Ruokailu ja matkat ovat omakustanteisia.
Sauna on maksuton.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot 27.7. mennessä:
jukka.halme@erkka.net tai 040 5629496.


Keramiikkakurssi


Keramiikkakurssi järjestetään 5.9.-24.10. (ei 10.10.) Turussa yhteistyössä Näkövammaisten Kulttuuripalvelun ja Opintokeskus Siviksen kanssa. Ryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 12.30-16.30. Ryhmän koko max. 8 hlöä. Tila on mahdollisesti Tuulenpesä (Käsityöläiskatu 14). Tila varmistuu kesän aikana. Opettajana toimii keraamikko Anu Nurminoro.

Kurssin hinta on Näkövammaisten Kulttuuripalvelun jäsenille ja Varsinais-Suomen Näkövammaisille 35 euroa, muille 55 e.
Lisäksi osallistujat maksavat savimaksun. Kurssista tiedotetaan tarkemmin elokuussa ilmestyvässä Äänipostissa ja elokuun Airut-lehdessä, Näkövammaisten liiton keskustelualueilla jne.

 

Luontoliikuntapäivä

Luontoliikuntapäivä järjestetään la 1. syyskuusta Nauvossa.

Lähtö Turusta tilausajopysäkiltä klo 8:15 ja paluu samaan paikkaan noin klo 21:00. Osallistumismaksu 20 euroa per henkiö.

Ohjelmassa Nauvon luontoon tutustumista patikoimalla, mahdollisesti myös meloen jos säät sallivat. Lisäksi saamme osallistua rentouttavaan joogaan. Saunomme ja uimme sekä tutustumme vierasvenesataman tunnelmaan.

llmoittaudu 11.6. mennessä toimistolle.

Kirjaesittely

Kirjan nimi on Valloittaja Tasankojen susi
Kirjan on kirjoittanut Conn Iggulden.
Kirja on kirjoitettu vuona 2007 ja suomennettu vuotta myöhemmin.
Sivuja kirjassa on 477 ja se on lainattavissa Celia kirjastosta.

Juoni lyhyesti.
Kirjassa kerrotaan Tsingis-kaanin elämän ensimmäisistä vaiheista.
Kirjassa käsitellään nopeasti Tsingis-kaanin varhaislapsuus ja sen jälkeen siirrytään käsittelemään sitä kun nuori Temüdzin tuleva Tsingis-kaani lähetetään pois kotoa oppimaan mieheksi kilpailevan heimon Olkonuuttien luokse. Kesken kaiken, Temüdzin isä, susien heimon kaani kuitenkin kuolee. Temüdzi palaa heimonsa pariin, mutta petollinen soturi anastaa vallan ja jättää Temüdzin perheineen kuolemaan nälkään. Vaikeiden vuosien jälkeen Temüdzin perhe selviää, mutta yksi veljistä menehtyy.
Temüdzin joutuu myös entisen heimonsa vangiksi, mutta löytää kuitenkin ystäviä ja pääsee pakenemaan.
Temüdzin alkaa koota omaa heimoa, mutta hänen tavoitteensa ovat paljon suurempia: hän tahtoo yhdistää kaikki Mongoliheimot yhdeksi kansaksi.
Lukuisten juonittelujen ja taisteluiden jälkeen Temüdzin onnistuu tehtävässään. Ongelmat eivät kuitenkaan lopu vielä siihen, koska Temüdzin vaimo siepataan.
Kirjassa käydään useita taisteluita ja se on myös täynnä erilaisia juonitteluja.
Kirja on mielestäni erittäin hyvin kirjoitettu, koska siinä on monia mielenkiintoisia kohtia.

Kirja perustuu löyhästi tositapahtumiin, ja kirjailija kertoo hyvin tarkkaan kovasta elämästä 1200 –luvun Mongolian aroilla.

”Mongolian aroilla elämä on julmaa. Metsästysretkillä ravintona ovat tamman veri, suojana turkikset. Henkivakuutuksena jousenkäyttötaidot ja tyly ilme, joka ei pelkoa paljasta.”

Minä pidin kirjassa siitä, että siinä kerrottiin tarkkaan monia asioita ja jännitys pysyi korkeana koko kirjan ajan. Teoksessa kerrottiin myös siitä, minkälaista elämää Mongolian aroilla vietettiin 1200-luvulla.

Minua kiinnostivat myös kirjassa tapahtuneet historialliset tositapahtumat. Hyvää kirjassa oli mielestäni myös se, että juoni eteni jatkuvasti järjestelmällisesti eteenpäin eikä juurikaan epäselviä tai huonosti kirjoitettuja kohtia ollut.
Kirja on ensimmäinen osa valloittaja kirjasarjaa ja kaikki neljä muutakin osaa ovat luettavissa Celiassa, jos Tsingis-kaanin elämä kiinnostaa. Kaikki kirjat perustuvat tositapahtumiin, mutta kirjoissa on myös fiktiivisiä osia.
Jokaiseen kirjasarjaan kuuluvan teoksen lopussa on myös kirjailijalta joukko mainintoja romaanien historiallisista taustoista ja mitä muita kirjoja voisi myös lukea, jos Tsingis-kaani kiinnostaa.

Suosittelen kirjaa kaikille joita kiinnostavat historialliset romaanit.
Kirja on eittämättä yksi parhaista lukemistani kirjoista. Suosittelen sitä ehdottomasti kaikille luettavaksi.

Kirjaesittelyn kirjoitti Jyri Grönlund.