Ääniposti

Sanomalehti

Tällä sivulla

Ääniposti 5/2021

Ilmoittautumiset kaikkiin tapahtumiin joko toimisto@vsn.fi tai Heidille 044 2415441. Muistathan ilmoittaa myös mahdollisesta peruutuksesta!

Olen tavoitettavissa normaalisti sähköpostitse ja puhelimitse sekä tarvittaessa voit varata asioimisajan ma-to klo 9–15.

Huom! Palveluohjaaja Heidi Laaksonen ei ole paikalla aluetoimintakeskuksessa 9.6.2021.

Rauhaniemi

Rauhaniemessä on tänä kesänä kesätyöntekijä paikalla arkisin klo 12–16. Tervetuloa.

Tulevia tapahtumia

Kässäkerho torstaina 3.6. klo 12–15 aluetoimintakeskuksessa

 

Järjestetään vielä keväällä peruuntuneiden tilalle yksi kässäilyaiheinen kerhopäivä aluetoimintakeskuksessa to 3.6. klo noin 12–15.

Teemana sytykesipsit ja sytyketyynyjä, jotka toimivat mainiosti vaikka kesäisenä tuliaisena. Sytykesipsit tehdään kastamalla vanulappuja sulatettuun kynttilämassaan. Sytyketyynyt puolestaan pujotellaan wc-paperin hylsystä.  Nyt siis talteen kaikki wc-paperin kartonkiset rullat. Samoin jos kaapin pohjalle on jäänyt kynttilänpätkiä tai kauniita servettejä, voit ottaa niitä mukaan. Sytykkeille voi halutessaan askarrella pienen lahjakassin, niin kesän mukava tuliainen on valmiina! Materiaalimaksu riippuu määrästä. Pieni lahjapussillinen sytykesipsejä maksaa materiaaleiltaan arviolta noin 1–2 €. Ilmoittautumiset viimeistään torstaina 27.5., jotta tiedetään varata sopivasti tarvikkeita. Ohjaajana Noora.

 

Opastettu Ruissalo-kävely maanantaina 7.6.2021

Kokoontuminen ja lähtö Ruissalon kansanpuiston pihasta klo 12.30. Kävelemme reittiä Pikku-Pukinpromenadi (pitsihuvilat) - Turun Pursiseura – Honkapirtti - Luonnonsuojelualue - Choraeuksen lähde - Kasvitieteellinen puutarha – Kansanpuisto. Kävelyn lomassa voi kuulla tietoa matkan varrella olevista huviloista ja muista rakennuksista sekä niihin liittyvistä henkilöistä ym. Matkan pituus on noin 6 km, mutta kukin voi päättää lenkin haluamassaan kohteessa. Pidämme kahvitauon vaikkapa Honkapirtillä. Jos 7.6 on sadepäivä, niin kävellään viikkoa myöhemmin eli 15.6. 

Ilmoittautuminen 3.6. mennessä aluetoimintakeskukseen joko sähköpostitse tai soittamalla.  

 

Mikäli opastettuihin kävelyihin on kiinnostusta, niin kesän aikana järjestetään mahdollisesti toinenkin tapahtuma jonnekin lähialueelle. Lisätietoa äänipostista tai aluetoimintakeskuksen palveluohjaajilta.

 

Liikuntapäivä torstaina 10.6.2021 Rauhaniemessä

Ohjelmassa melontaa, uintia ja ulkoilua. Tarjolla makkaraa, kahvi/teetä ja pullaa. Osallistumismaksu 2 €. Ilmoittautumiset 2.6.mennessä aluetoimintakeskukseen.

Seniorisoppa -päivä Rauhaniemessä keskiviikkona 16.6. alkaen klo 13

 

Senioripäivä (K -65) Rauhaniemessä keiton ja lettujen kera. Luvassa iloista yhdessäoloa ja uintia. Ilmoittautuminen 10.6. mennessä aluetoimintakeskukseen toimisto@vsn.fi tai puhelimitse Heidi 044 2415441.

 

Kesäpäivät Rauhaniemessä lauantaina 17.7.2021 klo 13

 

Tarjolla maukasta syötävää kera kahvin ja mukavaa yhdessäoloa. Ohjelmassa myös arpajaiset. Ilmoittautuminen 1.7.mennessä aluetoimintakeskukseen toimisto@vsn.fi tai puhelimitse Heidi 044 2415441.

 

Teatterimatka Tampereelle lauantaina 31.7.2021, Tampereen Komediateatterissa Korpelan kujanjuoksu

 

Lähdemme tilausbussilla Turun linja-autoasemalta kohti Tamperetta aamulla noin klo 8.00 ja palaamme samaan paikkaan illalla noin klo 20.00. Tampereella tutustumiskierros Työväenmuseo Werstaalla ”Pumpuliplikkain jäljillä”, jakaannumme kahteen ryhmään. Lounaan nautimme Ravintola Valssissa ja tämän jälkeen menemme teatteriin. Paluumatkalla pysähdymme kahville.

Matkan hinta on näkövammaiset 50 €, avustajat 50 € ja kannatusjäsenet 60 €. Sitovat ilmoittautumiset 28.6.mennessä ja maksut tilille 30.6. mennessä.

 

 

Ruissalon paviljonki kesäteatteri sunnuntaina 15.8. klo 16.00 Viidestoista yö

 

Juice Leskisestä kertova ”Viidestoista yö”. Sitovat ilmoittautumiset 28.6. mennessä ja maksut yhdistyksen tilille.  Liput 25 € ja avustajat ilmaiseksi.

 

VIIDESTOISTA YÖ -musikaali

Juice Leskinen oli nerokas laulaja ja lauluntekijä, sanoittaja ja kirjailija. Musikaali on kunnianosoitus hänen elämäntyölleen. Esityksessä tehdään huikea aikamatka Juicen ja hänen ystäviensä maailmaan. Juicen tie kulki Juankoskelta Tampereelle, jossa hänestä kehkeytyi Suomea kiertävä, kaikkien tuntema ja rakastama taiteilija. Musikaalin keskiössä on myös Juicen ja Mikko Alatalon ainutlaatuinen ystävyys, joka säilyi tärkeänä läpi Juicen elämän. Esityksessä seilataan hulvattomasti Tuuliajolla risteilyllä Saimaalla, käydään levyttämässä Lontoossa sekä koetaan alkoholin aiheuttamaa tuskaa. Juicen elämään vaikuttivat myös suuret rakkaudet ja niihin liittyvät menetykset. Juicen sanotaankin eläneen rakkaudesta.

Musikaalissa kuullaan kappaleet Syksyn sävel, Viidestoista Yö, Marilyn, Mä maalaispoika oon, Kaksoiselämää, Musta aurinko nousee, Aamu alkaa A:lla, Per Vers, runoilija, Napoleonin mopo ja monia muita. Pääosassa nähdään nykyään Turussa vaikuttava upea artisti ja muusikko Matthau Mikojan. Mikko Alatalona loistaa turkulainen Erik Kraemer. Muissa rooleissa esiinyvät mm. Elisa Lairikko, Simo Stenman, Sonja Lairikko, Jussi Ojanen, Jani-Matti Kemppinen, Tuomas Viiliäinen ja Petri Lairikko.

Musikaalia säestää huippubändi. Tervetuloa nauttimaan, pöytä on katettu suomalaisen rockin parhailla antimilla!

Tänä vuonna järjestämme luontoliikuntapäivän Suomen luonnon päivänä lauantaina 28.8.

Kurjenrahkan alueella vietetään kaikille avointa päivää lauantaina 28.8. klo 11–15. 

 

Mikäli olet kiinnostunut tutustumaan liikunnan apuvälineisiin, telttoihin, esteettömiin reitteihin, nuotiontekoon ja retkeilyyn sekä luonnossa liikkumiseen.

 

Alustava ilmoittautuminen aluetoimistolle 3.6.mennessä. Järjestelyjen jatkamiseksi kartoitamme asiasta kiinnostuneita. Tapahtumasta tiedotetaan lisää kesän seuraavissa ääniposteissa. Alla lisätietoja tapahtumasta.

 

”Suomen luonnon päivänä 28.8. tarjolla esteettömiä luontoliikuntatapahtumia”

  

Suomen luonnon päivänä 28.8. on mahdollisuus tutustua uusiin esteettömiin reitteihin, kokeilla luontoliikunnan apuvälineitä tai vaikkapa nukkua yö esteettömässä metsähotellissa. Esteettömiä luontotapahtumia järjestetään Kiljavalla, Kurjenrahkassa ja Liesjärvellä. Tapahtumat ovat jatkoa viime vuonna suuren suosion saaneelle Liikkeelle luontoon -tapahtumalle. Samana päivänä vietetään myös Suomen Ladun Nuku yö ulkona -tapahtuma ja Kiljavalle rakentuu tämän puitteissa esteetön metsähotelli.

 

Tapahtumista vastaavat yhteistyössä eri vammaisjärjestöt Metsähallituksen ja Suomen Ladun kanssa. Kurjenrahkan ja Liesjärven esteettömät luontopolut valmistuivat Metsähallituksen toimesta osana Luonto kaikille -hanketta. Tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Tervetuloa!

 

Kesäkauden päättäjäiset Rauhaniemessä sunnuntaina 29.8.2021 alkaen klo 13.00

 

Ohjelmassa arpajaiset, lauleskelua yhdessä sekä soppatarjoilu leivän kera, kahvi/tee ja leivonnainen. Ilmoittautumiset aluetoimintakeskukseen.

 

Lukupiiri seuraavan kerran syyskuussa

Heippa kaikki kirjojen ystävät!

 

Lämmin kiitos Teille kaikille mielenkiintoisesta kevätkaudesta lukupiirimme merkeissä. Taas on aika siirtyä kesälaitumelle ja siksipä kesän kirjoja valittiin kolme kappaletta.

Takaisin lukupiirimme pariin palataan jälleen syyskuussa, joten toivon mukavia tuokioita hyvien kirjojen parissa ihan jokaiselle.

Tässä alla muutama vinkki sinne rattoisiin lukuhetkiin; Hilja Valtonen, Opettajan villikko. Toisena maailmalla suuren suosion saanut kirja Tea Obreot, Vedetön Maa sekä Kjell Westö, Tritonus.

Nämä kirjat löydät Celian valikoimista.

Toivottelen kaikille lämmintä ja mukavaa kesää!

Lukuisin terkkusin Marjuska

Tieto auki -kurssikalenteri kevät 2021 kesäkuu

 

Korona-ajan vallitessa kurssit ovat hybridimuotoisia eli sekä lähi- että etäkursseja. Voit siis ilmoittautua joko lähikurssille eli tulla paikanpäälle tai osallistua etänä Teams-yhteydellä, kunhan ilmoittautumisen yhteydessä kerrot, mitenkä osallistut. Etäosallistujat saavat ennen kurssia osallistumislinkin sähköpostiinsa. Kursseilta löytyy myös ohjausta Teamsin ja mahdollisesti Google Meet - sekä Zoom-etäosallistumisohjelmankin käyttöön.

 

Maanantait ovat Tieto auki -palvelun tuki- ja kotikäyntipäiviä sekä tiistait ja keskiviikot varsinaisia kurssipäiviä. Maanantaisin voit erikseen sovitusti tulla tutustumaan ja vaikkapa ottaa oman kannettavan laitteenkin mukaasi, jolloin voidaan laitteillesi tehdä tarpeellisia päivityksiä. Tieto auki -palvelun ICT-asiantuntia Hannu Suvannon puhelintukiaika on maanantaiaamuisin klo 8–10 ja keskiviikkoaamuisin klo 8–9. Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan ja kerro asiasi lyhyesti ja jätä myös puhelinnumerosi. Soita Tieto auki -palvelun tukipyyntö- ja muissa kuin ilmoittautumisasioissa palvelun puhelinnumeroon:

040 159 2688.

Väinö Rihti toimii tieto auki-palvelun työharjoittelijana 18.6. asti. Voit pyytää ict-tukea Väinöltä arkisin 9–15 välillä numerosta 0400 398 972 tai sähköpostitse

vaino@vsn.fi

 

Ilmoittaudu kursseille puhelimitse: 044 241 5321 tai sähköpostilla: toimisto@vsn.fi

 

Kolmen tunnin kurssihinta 5 euroa sisältäen kahvin ja kahvileivän.

 

Kurssipäivät ja aiheet

 

Kesäkuu

 

Ti 1.6. Klo 9:00 - 12:00 yleiskurssi: Ruudunlukuohjelmien avulla sekä tietokoneiden että kosketusnäyttöpuhelimien (iPhone/Android) tai tablettien (iPad/Android) käyttöä toiveiden mukaan. Kerro toiveesi ilmoittautuessasi kurssille.

 

Klo 12:30 – 15:30 iOS-sovellusten hallinta iPhonella tai iPadilla.

 

Ke 2.6. klo 9:00 - 12:00 iPhonella ja iPadilla perusasioiden harjoittelua kertauksen omaisesti ja erilaisten ongelmatilanteiden selvittelyä ruudunlukijan avulla.

 

Klo 12:30 – 15:30 Nuorten kurssi: Tutustumme Applen iPhonella ja iPadilla puheohjaukseen suomenkielisellä Siri-puheohjaussovelluksella; Muistiinpanot ja Muistutukset-sovelluksien käyttö sekä tutkimme muita mielenkiintoisia ohjelmistoja. Tietokoneasiat ovat myös mahdollisia.

 

To 3.6. klo 12:30 – 15:30 torstaitoiveita: ICT-asioita Väinö Rihdin johdolla, asiakkaiden toiveita noudattaen.

 

Ti 8.6. klo 9:00 – 12:00 Windows-peruskäyttöä näppäinkomennoin ja ruudunlukuohjelmien käyttö.

 

Klo 12:30 – 15:30 Tietokone ja ruudunlukuohjelmat tutuksi.

 

Ke 9.6. klo 9:00 - 12:00 iPhonella ja iPadilla perusasioiden harjoittelua kertauksen omaisesti ja erilaisten ongelmatilanteiden selvittelyä ruudunlukijan avulla.

 

Klo 12:30 – 15:30 Nuorten kurssi: Tutustumme Applen iPhonella ja iPadilla puheohjaukseen suomenkielisellä Siri-puheohjaussovelluksella; Muistiinpanot ja Muistutukset-sovelluksien käyttö sekä tutkimme muita mielenkiintoisia ohjelmistoja. Tietokoneasiat ovat myös mahdollisia.

 

To 10.6. klo 12:30 – 15:30 torstaitoiveita: ICT-asioita Väinö Rihdin johdolla, asiakkaiden toiveita noudattaen.

 

Ti 15.6. klo 9:00 - 12:00 yleiskurssi: Ruudunlukuohjelmien avulla sekä tietokoneiden että kosketusnäyttöpuhelimien (iPhone/Android) tai tablettien (iPad/Android) käyttöä toiveiden mukaan. Kerro toiveesi ilmoittautuessasi kurssille.

 

Klo 12:30 – 15:30 sovellusten hallinta iPhonella tai iPadilla.

 

Ke 16.6. klo 9:00 - 12:00 iPhonella ja iPadilla perusasioiden harjoittelua kertauksen omaisesti ja erilaisten ongelmatilanteiden selvittelyä ruudunlukijan avulla.

 

To 17.6. klo 13:30 – 15:30 torstaitoiveita: ICT.asioita Väinö Rihdin johdolla, asiakkaiden toiveita noudattaen.

Uudenlaista varainhankintaa

 

Olemme Berrie-kumppanina tukemassa hyvinvointia pohjoisen marjojen avulla.

Rekisteröidy osoitteessa Robertsberrie.com koodilla VSN ja olet mukana tukemassa Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:n toimintaa. Jokaisesta verkkokaupassa tehdystä ostoksesta yhdistykselle tilitetään 10 %.

Loimaan seudun Näkövammaiset tiedottaa

 

Osallistumme kuntavaalien aikana järjestettävään Pieni ele -keräykseen. Lipasvahdeille on ilmoitettu omat vuoronsa ennakkoäänestyspäivinä ja varsinaisena vaalipäivänä.

Kiitokset osallistujille!

 

Kesäkekkerit siirtyy kesään 2022. Jospa sitten kolmas kerta toteutuisi.

 

Suomen Kesäteatteri Valkeakoskella siirsi AIRA-musikaalin näytökset kesään 2022. Elikäs la 17.7. ei järjestetä kesäteatterireissua. Tässäkin on sama tilanne eli kolmas kerta toden sanoo.

 

La 17.7. klo 13 vietetään perinteisesti Rauhaniemen kesäpäivää. Osallistumme tähän tilaisuuteen ja menemme yhteiskuljetuksella.

Ilmoittautumiset ja tiedot erityisruokavaliosta viimeistään ma 28.6. Leenukalle puh. 0442968003.

 

To 12.8. lähdemme kesäretkelle Alastaron taakse. Kohteena on Sastamala lähitienoineen. Laittakaa nyt jo varaus allakkaan kyseisen päivän kohdalle. Tarkemmat tiedot seuraavassa äänipostissa.

 

Su 29.8. osallistumme Rauhaniemen kesäkauden päättäjäisiin.

 

Hemmottelupäivää on suunniteltu syksyyn. Palataan asiaan, kun Novida on ilmoittanut sopivan päivän.

 

Lämpöistä ja nautinnollista kesää, kommeeta mittumaarin juhlaa sekä voikaatten hyvin!

terveisin Leenukka

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän järjestämiä leirejä

 

Elokuussa järjestämme leiripäiviä. Järjestäjänä on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaistyö. Nyt on niihin alkanut mahdollisuus hakea. Järjestämme ne, mikäli koronasuositukset ne vain sallivat. Jokainen osallistuja tulee saamaan leiripäivästä kirjeen kotiin ja maksuohjeet. Leirillä tullaan huomioimaan niin hyvin kun voidaan koronan tuomat hygieniasuositukset ja jokainen tulija saa kirjeen mukana koronaohjeistuksen, miten toimimme leirillä suositusten mukaan.

 

Kesän leiripäivät 2021:

Ma 9.8.2021 klo 9.00–18.00 kehitysvammaistyön leiripäivä Sinapissa

Kehitysvammaisten leiripäivään mahtuu 20 henkilöä. Leiripäivän hinta on 30e (sis. aamiainen, lounas, päiväkahvi ja päivällinen sekä ohjelman). Lisätietoja saat Tanjalta tai Tarjalta. Voit tarvittaessa myös hakea leirille heidän kauttansa. Leiripäivään pääsevät saavat leirikirjeen ja maksuohjeet ennen leiriä. Leiripäivään haetaan oheisen linkin kautta: Kehitysvammaistyön leiripäivä 9.8.2021 (lyyti.fi)- Ulkoinen linkki

Ti 10.8.2021 klo 9.00–18.00 isovanhempien lastenlasten leiripäivä Sinapissa

Leiripäivään mahtuu 20 hlöä. Leiripäivän hinnat: aikuinen 30e, lapsi 7–17 v. 18e, lapsi 4–6 v. 10e, alle 4 v. ilmainen. Hintaan sisältyy aamiainen, lounas, päiväkahvi ja päivällinen sekä ohjelma. Lisätietoja saat Tanjalta tai Tarjalta. Leirille voi hakea myös soittamalla Tanjalle. Leiripäivään pääsevät saavat leirikirjeen ja maksuohjeet ennen leiripäivää. Voit hakea tähän leiripäivään tämän linkin kautta: Isovanhempien ja lastenlasten vammaistyön leiripäivä (lyyti.fi)- Ulkoinen linkki

Ke 11.8.2021 klo 9.00–18.00 vammaistyön kesäleiripäivä Sinapissa

Vammaistyön leiripäivään mahtuu 20 henkilöä. Leiripäivän hinta on 30e (sisältyy aamiainen, lounas, päiväkahvi ja päivällinen sekä ohjelma). Lisätietoja saat Tanjalta tai Tarjalta. Voit ilmoittautua myös Tanjalle, jos et osaa tehdä sitä hakulinkin kautta. Leiripäivään pääsevät saavat ennen leiriä leirikirjeen ja maksuohjeet. Vammaistyön leiripäiviään voit hakea oheisen linkin kautta: Vammaistyön leiripäivä 11.8.2021 (lyyti.fi)- Ulkoinen linkki

Tiedustelut leiripäivistä: Tanja Rantapere tai Tarja Muurinen.

Tanja Rantapere (tanja.rantapere@evl.fi tai p.040-341 7244)

Oikeuksienvalvonta tiedottaa 5/2021

 

Henkilökohtaisen avun järjestämistavat

 

Henkilökohtainen apu kohdistuu niihin toimiin, jotka henkilö tekisi itse, mutta ei niistä vamman tai sairauden vuoksi selviä. Henkilökohtaisen avun tarkoitus on auttaa vaikeavammaista henkilöä omien valintojensa toteuttamisessa niin kotona kuin kodin ulkopuolella ja näin turvata vammaisen ihmisen itsenäisyys.

Helposti unohtuu, että myös henkilökohtaisen avun järjestämistavan on tuettava ja edistettävä vaikeavammaisen henkilön itsenäistä elämää ja yhdenvertaisuutta. Kunnilla on useimmiten tietty järjestämistapa, jota he tarjoavat ainoana vaihtoehtona. Kuntien soveltamisohjeilla ei kuitenkaan saa rajoittaa viranhaltijoiden yksilöllistä harkintaa vammaispalveluista päätettäessä, eivätkä soveltamisohjeet saa olla ristiriidassa lainsäädännön kanssa. Henkilökohtaisen avun järjestämistavoista päätettäessä ja henkilökohtaista apua järjestettäessä kunnan on otettava huomioon vaikeavammaisen henkilön oma mielipide ja toivomukset, palvelusuunnitelmassa määritelty yksilöllinen avun tarve sekä elämäntilanne.

 

Päätösvalta on kunnalla, asiakasta kuunnellen

 

Kunnalla on lähtökohtaisesti oikeus päättää tarkoituksenmukainen järjestämistapa. Valinta on kuitenkin tehtävä siten, että asiakkaan yksilölliset tarpeet ja mielipide tulevat huomioiduksi. Kunnan on myös huolehdittava siitä, että asiakkaan etu toteutuu asiakaslain ja sosiaalihuoltolain mukaisesti. 

Tapa on aina valittava yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa ja vaihtoehtoja on kolme. Lain mukaisesti henkilökohtaisen avun käyttäjän tulee saada tietoa erilaisista tavoista, niiden vaikutuksista sekä muista asiaan vaikuttavista seikoista, jotta hän voi valita niistä itselleen sopivimman.

Työnantajamalli
Kunta korvaa vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avustajan palkkaamisesta aiheutuvat kustannukset työnantajan maksettavaksi kuuluvine lakisääteisine maksuineen ja korvauksineen sekä muut kohtuulliset avustajasta aiheutuvat välttämättömät kulut. 

Palveluseteli
Kunta antaa vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluiden hankkimista varten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelusetelistä annetussa laissa (569/2009) tarkoitetun palvelusetelin, jonka arvo on kohtuullinen.

Oma tai ostopalvelu
Kunta hankkii vaikeavammaiselle henkilölle avustajapalveluita julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta tai järjestää palvelun itse taikka sopimuksin yhdessä muun kunnan tai muiden kuntien kanssa.

 

Järjestämistavassa huomioitavia seikkoja

 

Kaikki nämä toteuttamistavat ovat käyttäjälleen maksuttomia. Henkilön oma näkemys tulisi olla ensisijainen järjestämistavasta päätettäessä. Järjestämistavasta riippumatta avun saajalla tulee olla mahdollisuus itse määrittää mitä, missä, milloin ja miten apua annetaan.

Henkilökohtaisen avun järjestämistavan valintaan vaikuttaa myös, minkälaista henkilön vammasta tai sairaudesta johtuva avun tarve on. Esimerkiksi kuntien yleisesti eniten suosiman järjestämistavan - työnantajamallin - käyttäminen edellyttää, että henkilö kykenee huolehtimaan työnantajavelvoitteista tai hänellä on edunvalvoja taikka läheinen, joka voi huolehtia velvoitteista hänen puolestaan. Näkövammaisen henkilön kohdalla voisi pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

Omistaako hakija älylaitetta (puhelinta tai tablettia)?

Käyttääkö hän tietokonetta?

Pystyykö hän näönvaraisesti hoitamaan työnantajuuden edellyttämät kirjalliset työt?

Pystyykö hakija tarkistamaan näönvaraisesti allekirjoitettavia tuntilistoja?

 

Henkilökohtainen apu voidaan räätälöidä useista palveluista

 

Henkilökohtaisen avun eri järjestämistapoja voidaan yhdistää toisiinsa sekä muihin vammaispalvelulain ja muun sosiaalihuollon lainsäädännön mukaisiin palveluihin ja tukitoimiin. Henkilökohtainen apu voidaan esimerkiksi järjestää työnantajamallilla, mutta myöntää palveluseteli avustajan sijaisuuksien hoitamista varten. Henkilön palvelukokonaisuutta voidaan täydentää myös esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaisilla kotipalveluilla tai kotihoidolla sekä omaishoidolla.

Palveluseteli, kunnan oma palvelu tai ostopalvelu mahdollistavat henkilökohtaisen avun sellaisille vaikeavammaisille henkilöille, jotka eivät syystä tai toisesta suoriudu työnantajavelvoitteista tai eivät halua toimia työnantajina.

 

Muutoksenhaku

 

Henkilökohtaisen avun päätökseen tyytymätön voi hakea oikaisua. Tämä koskee myös järjestämistapaa. Päätöksessä mainitulle kunnan toimielimelle voi tehdä oikaisuvaatimuksen 30 päivän kuluessa siitä, kun päätös on saatu tiedoksi joko postikirjeellä tai saantitodistuksella. Jos lautakunta edelleen hylkää oikaisuvaatimuksen, siitä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Viranomaisen kanssa asiointiin tyytymätön voi tehdä asiasta muistutuksen kirjallisesti ja vapaamuotoisesti sosiaalihuollon toimintayksikön vastuuhenkilölle tai johtavalle viranhaltijalle.

Viranomaisen virheellisestä tai epäasiallisesta toiminnasta voi myös kannella sosiaalihuoltoa valvovalle viranomaiselle, esimerkiksi aluehallintovirastolle tai eduskunnan oikeusasiamiehelle. Kantelulla ei kuitenkaan voida muuttaa päätöstä.

 

Lähteet:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Vammaispalveluiden käsikirja.

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2008/20080166- Ulkoinen linkki

Räty, Tapio. Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö. Kynnys ry. 2010.

Ajankohtaista sosiaaliturva-asiaa

Tervetuloa keskustelemaan ajankohtaisista sosiaaliturva-asioista Teams-etäyhteyden välityksellä tiistaina 8.6.2021 klo 14–15.30.

Aiheena:

Asiakasmaksulaki muuttuu ja maksukatot

ARA:n korjausavustukset lyhyesti

Kalliiden apuvälineiden myöntäjätahot

Kuluttajaliiton sote-palveluiden neuvonta

Näkövammaisten liiton kuulumisia.

 

Osallistumislinkki

Liity tietokoneella tai mobiilisovelluksella

Liity kokoukseen napsauttamalla tätä- Ulkoinen linkki

 

Terveisin Jaana Engblom, oikeuksienvalvonnan asiantuntija

Näkövammaisten liitto ry, p. 050 591 8167

 

Yhteystiedot aluetoimintakeskus

 

Läntinen Pitkäkatu 37, 20100 Turku

 

Aluetoimintakeskus avoinna maanantaista torstaihin kello 9.00–15.00

Ilmoittautumiset sähköpostitse toimisto@vsn.fi

 

Yhdistyksen tilinumero FI 37 4309 0010 6350 35

 

p. 044 9851062 Taru Luukkala, puheenjohtaja, puheenjohtaja@vsn.fi

p. 044 2415441 Heidi Laaksonen, palveluohjaaja heidi@vsn.fi

p. 040 1592688 Hannu Suvanto, it-asiantuntija hannu.suvanto@vsn.fi

p. 040 482 0031 Väinö Rihti, työharjoittelija vaino@vsn.fi


Sivu päivitetty