Sokeiden viikko 2021: Elokuva aukeaa nä­kö­vam­mai­sel­le kat­so­jal­le ku­vai­lu­tulk­kauk­sen avulla

Sokeiden viikolla 7.–14.11.2021 juhlitaan elokuvaa ja puhutaan kuvailutulkkauksesta, kun Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -leffa kerää elokuvanystävät yhteen ympäri Suomen.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuva on Venetsian elokuvajuhlilla palkittu Teemu Nikin ohjaama ja käsikirjoittama suomalaiselokuva, joka on kuluvan syksyn aikana saanut kovasti julkisuutta.  

Pääosan esittäjä Petri Poikolainen on oikeassa elämässäänkin sokea pyörätuolinkäyttäjä. Näkönsä ja liikuntakykynsä hän on menettänyt aggressiivisen MS-taudin seurauksena, jolloin hän myös joutui jättämään työnsä näyttelijänä.

Leffassa sukelletaan sokean miehen tapaan hahmottaa maailmaa, mikä tekee katsojan kokemuksesta poikkeuksellisen ja mielenkiintoisen. Tärkeässä osassa on myös äänimaailma: erilaiset efektit, puhe ja musiikki.

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -leffaan on tehty kuvailutulkkaus MovieReading-sovellukselle. Maksuttoman MovieReading-sovelluksen kautta näkövammainen elokuvanystävä voi kuunnella kuvailutulkkauksen missä tahansa elokuvateatterissa omasta älylaitteestaan. Kuvailutulkkauksen avulla näkövammainen katsoja pysyy selvillä siitä, mitä elokuvassa tapahtuu.

Kutsuvierasnäytökset näkövammaisille elokuvanystäville

Näkövammaisten liitto, näkövammaisyhdistykset ja Specsavers- Ulkoinen linkki järjestävät Sokeiden viikolla näkövammaisille ihmisille ja heidän läheisilleen Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -näytöksiä kymmenellä paikkakunnalla eri puolella Suomea.

Näytösten yhteydessä tehdään tunnetuksi elokuvan saavutettavuutta ja mainiota MovieReading-sovellusta.

Elokuvanäytösten lisäksi Sokeiden viikolla järjestetään Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksessa Helsingissä keskustelutilaisuus Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvan tekijöiden kanssa. Tilaisuuden voi kuunnella nettiradion välityksellä kaikkialla Suomessa.

Sokeiden viikko

Näkövammaisten liitto ja Förbundet Finlands Svenska Synskadade- Ulkoinen linkki näkövammaisyhdistyksineen viettävät Sokeiden viikkoa 7.–14.11.2021. Viikon teemana on ”Sano se sanoin, Säg det med ord”, jolla haluamme muistuttaa kuvailun ja sanallisen informaation merkityksestä näkövammaisille ihmisille. Kerromme erityisesti kuvailutulkkauksesta ja siitä, kuinka sen avulla näkövammaiset ihmiset voivat nauttia itsenäisesti esimerkiksi elokuvasta.

Teemavuoteen liittyvää keskustelua voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #SanoSeSanoin. Teemaa nostetaan esiin erityisesti Sokeiden viikolla, jonka aihetunniste on #SokeidenViikko.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

viestinnän asiantuntija Marika Mäkinen, Näkövammaisten liitto
marika.makinen@nkl.fi
p. 09 3960 4652


Sivu päivitetty