Siirry pääsisältöön
Varsinais-Suomen Näkövammaisten logo.
Varsinais-Suomen Näkövammaisten logo.

Tieto Auki -palvelu

Tieto auki -palvelun esittely
Väinön työtila

Tieto auki-palvelu tarjoaa näkövammaisille yksilöllisiin tarpeisiin räätälöityä ict-ohjausta Stea:n rahoituksella. Palvelu tarjoaa sekä yksilö - että ryhmäohjausta. Ohjausta on mahdollista saada sekä yhdistyksen aluetoimintakeskuksessa, kotikäynteinä että etänä. Palvelu tarjoaa opetusta sekä tietokoneiden Windows, Linux että Mac os-järjestelmissä ja iOs - ja Android-mobiililaitteissa. Myös Daisy-soitinten ja muiden näkövammaisten tietoteknisten apuvälineiden käytönopetusta voi saada palvelun kautta.

Palvelun tiloissa on myös mahdollista tutustua näkövammaisten tietoteknisiin apuvälineisiin kuten ruudunlukuohjelmalla varustetut tietokoneet ja puhelimet, daisy-soittimet ja tekstintunnistuslaitteet.

 

Kurssit

 

Palvelu järjestää yhdistyksen aluetoimintakeskuksessa pienryhmämuotoisia ict-kursseja. Kursseilla opetetaan tietokoneiden ja mobiililaitteiden käyttöä näkövammaisten apuvälineillä. Kurssipäivät ja kurssien aiheet löytyvät Äänipostista.

Kurssin hinta on 5 euroa per kerta (sisältää kahvin ja kahvileivän). Kurssimaksu maksetaan joko käteisellä kurssin yhteydessä tai jälkikäteen yhdistyksen tilille.

Kurssien kouluttajana toimii Väinö Rihti, jolta voit myös kysyä lisätietoa kursseista p. 0401592688 tai sähköpostitse vaino(at)vsn.fi

Ilmoittautumiset kursseille tehdään yhdistyksen toimistoon puhelimitse 044 2415 321 / 044 241 5441 tai sähköpostitse 

toimisto(at)vsn.fi

Kursseille on mahdollista osallistua myös Teams-etäyhteydellä. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli haluat osallistua etänä.

 

Kotikäynnit ja yksilöllinen ohjaus

 

Ict-ohjausta on mahdollista saada myös yksilöllisesti aluetoimintakeskuksessa tai kotikäyntinä. Kotikäynnin hinta on 20 euroa, aluetoimintakeskuksessa ohjauksen hinta 10 euroa (sisältää kahvin ja kahvileivän).

Lisätiedot Väinö Rihti p. 040 159 2688 tai sähköpostitse vaino(at)vsn.fi

 

Ict-tuki

 

Palvelun kautta voi saada ict-tukea myös puhelimitse ja sähköpostitse.

Puhelinajat ovat ma klo 8-10 ja ke klo 8-9. Muina aikoina varaudu jättämään soittopyyntö vastaajaan.

Soita tukipyynnöissä palvelun puhelinnumeroon 040 159 2688 tai lähetä sähköpostia

vaino(at)vsn.fi

Etätuessa voidaan hyödyntää myös Teamviewer-sovellusta, jonka latauslinkit ja asennusohjeet löytyvät tämän sivun linkistä Teamviewer Windows / Teamviewer Linux.

TeamViewerin käyttö NVDA:lla

Asentaminen

Teamviewer QuickSupport ladataan tietokoneeseen, johon tarvitaan etäyhteys tuen saamiseksi. Tämä ei edellytä varsinaista asennusta eikä järjestelmänvalvojan oikeuksia. Etätuen antajalla on Teamviewer-sovelluksen täysversio omalla koneellaan.

Lataa Teamviewer QuickSuppor- Ulkoinen linkkit- Ulkoinen linkki, ulkoinen linkki- Ulkoinen linkki

Käynnistys

Ohjelma käynnistyy työpöydältä tai käynnistä valikon Haku-kentästä. TeamViewer voi löytyä myös työkaluriviltä. Sinne pääsee painamalla Win ja B. Kohdistin siirtyy työkalurivin ensimmäiseen kohteeseen. Paina nuolta oikealle, kunnes kuulet ”TeamViewer”. Paina siihen Enter.

Teamwieverissä liikkuminen ja etäyhteyden ottaminen toiseen koneeseen

Liiku TeamViewerissä sarkaimella. Sovelluksessa on muutamia nimeämättömiä painikkeita. Painikkeiden asettelu voi kuitenkin vaihdella Teamviewerin eri versioiden ja käytössä olevien asetusten mukaisesti.

Ohjelman avautuessa kerrotaan yleistä informaatiota sekä käyttäjän ID ja salasana.

Paina sarkainta niin monta kertaa, että ruudunlukuohjelma ilmoittaa muokattava tyhjä (kentässä lukee Lisää kumppani-ID). Tähän kohtaan kirjoitetaan sen käyttäjän TeamViewer ID, jonka tietokoneeseen ollaan ottamassa etäyhteyttä.

Ensimmäisessä painikkeessa lukee Yhdistä. Toisen painikkeen alla on pudotusvalikko, jossa on vaihtoehdot etähallinta ja tiedostonsiirto. Täydennetty todellisuus -painikkeen jälkeen tulee vielä yksi nimeämätön painike. Painikkeessa lukee TeamViewer ja se vie TeamViewerin verkkosivulle.

Tämän painikkeen jälkeen löytyy kirjautumiseen tarvittava ID, joka kerrotaan etätukea antavalle henkilölle. Ruudunlukuohjelma lukee numerosarjan kokonaislukuna. Sen voi kuunnella merkki merkiltä siirtymällä nuolella oikealle. Siirry viimeisen merkin jälkeen sarkaimella salasanakohtaan. Salasanan voi myös lukea nuolella oikealle edeten merkki merkiltä.

Ohjelman sulkeminen

Ohjelma suljetaan joko painamalla Alt ja F4 tai siirtymällä sarkaimella Yhteys-painikkeen kohdalle. Yhteys-painikkeen kohdalla painetaan Enteriä ja selaamalla nuolella alas kohtaan poistu TeamVieweristä, johon painetaan Enter.